Veelzijdige jonge theaterschat

De cast van OER bestaat niet alleen uit verstokte theaterdieren met heel veel ervaring. De spelersgroep heeft ook enkele jonge honden in de gelederen. Martijn Steenvoorden is er eentje van. De veertienjarige staat overigens niet voor het eerst op de planken. ‘In Woerden, waar ik een tijd heb gewoond, heb ik 2 jaar les gehad bij circusschool Hannes en Co. Aan het einde van een jaar traden we op voor ouders en vrienden. In groep 5/6 had ik een grote rol in de kerstmusical en ik deed een toneelcursus bij het Hoornse Dazzling. In het stuk dat we maakten, speelde ik een van de maffialeden. Daarna kwam de eindmusical van groep 8, waar ik de rol van journalist mocht vertolken. Nu zit ik alweer 2 jaar op het Talenten Theater, waar ik elke week met plezier heen ga.’

Mooiste rol
De mooiste rol die Martijn in zijn korte theatercarrière speelde, was die van mijnheer Van Brummelen in de kerstmusical ‘Droomkerst’. ‘Meneer Van Brummelen was een oude gezellige brompot die in het ziekenhuis lag. Door een ongeluk komt “oma” bij hem op zaal. Oma is altijd vrolijk en zal kerstmis door haar val “noodgedwongen” in de ziekenhuiszaal vieren. Van Brummelen vindt dit uiteindelijk ook goed en geniet stiekem van al die gezelligheid,’ lacht Martijn.

Vuilniskinderen
Na een artikel in de krant aarzelde Martijn geen moment en gaf zich op voor de audities van OER: ‘Ik werd enthousiast omdat ik nog nooit aan een buitenproductie mee heb gedaan. De geluiden van de natuur zijn een extra beleving bij het toneelspelen. MAK Blokweer is daarnaast voor mij lekker dichtbij. Het is superleuk dat je zelf ideeën over het script mag inbrengen. De groep is heel prettig en ik voel me er goed thuis!’ In OER speelt Martijn een van de vuilniskinderen en is hij in sommige scènes in het ensemble te zien. ‘Mijn personage heet Mo en is een kind dat op de vuilnisbelt leeft. Door alle rommel die de mens produceert zijn er enorme vuilnisbelten ontstaan, Mo leeft op één van die belten. De vuilniskinderen willen heel graag weg.’ Zelf is hij best duurzaam: ‘Ik scheid afval, douche kort en doe de lichten uit als ik niet in de kamer ben. Ik denk dat er over 50 jaar veel minder vervuilende auto’s zullen zijn en ook minder e-bikes. Iedereen woont in aardehuizen en ook zullen er juist minder robots zijn. Anders is er veel te weinig werk voor de mensen.’