OER, de contouren van een droom

NOS-reporter en fanatiek liefhebber van goed amateurtheater bezocht de try out van OER op donderdag 6 september. Hij schreef er het volgende prachtige stuk over:

Blokker- “Als je ergens niet in gelooft, hoeft niet te betekenen dat het er ook niet is.” Deze zin uit het script is wellicht het startpunt geweest voor de droom van Theo van Groningen. De regisseur ziet met OER zijn zo gewenste theaterproductie in vervulling gaan. De contouren van zijn ideaalbeeld tonen zich steeds meer in een magistraal verlicht MAK Blokweer. Alleen daarom al een aanrader om te zien. Laat je meevoeren in de mysterieuze Blokkerse nacht.

De potentie van het natuurgebied als theaterlocatie is enorm. Met de juiste belichting en een staaltje logistiek waar menig producent jaloers op kan zijn, wordt het gebied omgetoverd in een mystieke droomwereld. OER maakt op een bijzondere manier gebruik van dit potentieel. De gelaagdheid in het natuurlijke decor, het bespelen van de open ruimte en de muzikale omlijsting spelen in op de bijzondere locatie. Wat dat betreft verdienen Van Groningen en zijn team een groot compliment.

Zoals alle grootschalige producties kleeft er een risico aan het maken van diverse keuzes. OER laat zien dat de beloning aan de horizon ligt. Zo lang je het geloof maar niet verliest. Immers niets is zeker in het leven, in de theaterwereld al helemaal niet. Juist daarom verdient deze productie de gunfactor. Want doe het maar even. Een productie in de open ruimte, letterlijk overgeleverd aan de grillen van de natuur en alle andere onzekerheden die komen kijken bij het technisch faciliteren van een bijzonder theaterstuk als OER.

De boodschap van het verhaal is inmiddels een algemeen bekend thema in de maatschappij. De vertelling ervan en de uiting van de verschillende invalshoeken rondom dit thema zijn daarentegen zeer divers. Liefhebbers van theater kunnen hun hart ophalen wat betreft het palet aan spelvormen en scenes. Een vrij lineair verhaal- een onwetende held krijgt een haast niet te vervullen opdracht van hogerhand- wordt daarmee ondergedompeld in dynamiek. Als toeschouwer hoef je je vooral op visueel gebied niet te vervelen in het Oude Landschap van MAK Blokweer.

Er blijft ook een prettige vaagheid over het stuk hangen. De muzikale omlijsting zorgt ook voor een soms psychedelische sfeer. Het klopt allemaal. Gecombineerd met de opkomende duisternis en de laaghangende waterdamp boven de sloten van het natuurgebied, waan je je al snel in een droom. Echter wordt er wel een beroep op het inlevingsvermogen van de toeschouwers gedaan.

Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd en houd je van visuele dynamiek, dan is OER een aanrader. Ook is de unieke buitenlocatie een reden om te komen kijken. Een productie als deze wordt niet snel uitgevoerd in West- Friesland. Gezien de temperatuur op de tribune geleidelijk daalt , is het aan te raden een warme jas aan te trekken. Alhoewel de verschillende scenes dermate boeien, dat een frisse luchtstroom nauwelijks afleid. Toch is een zit van bijna twee uur in de buitenlucht een reden om enigszins voorbereid naar het MAK te komen.

Laat OER over je heen komen, laat de productie een tijdje op je in werken. Pas dan openbaart Van Groningens ware droom zich. Ben je er ontvankelijk voor, beleef je een memorabele avond. Een risicovolle productie op een unieke buitenlocatie met prachtige belichting doet de rest…

Chris Wobben
www.chriswobben.nl